Scroll Top
A szabad tánc számomra a legközvetlenebb út a szabadsághoz és a kapcsolódáshoz - önmagammal és a világgal. A legtermészetesebb út a jelenlétbe.

Sok éve segít abban, hogy egyre inkább önmagam legyek – megtanított az igenekre és a nemekre; megtanított kapcsolódni és határokat húzni; a zsigeri megérzéseimet követve dönteni; az érzelmeimmel mozdulni: segített kapcsolódni a lágyságomhoz és az erőmhöz, az örömömhöz és a dühömhöz, a félelmeimhez és a vágyaimhoz.

Hozzásegített ahhoz, hogy nap mint nap érezzem, hogy nem egy izolált kis atom vagyok, hanem egy nagy egész része – és ennek megfelelően bátrabban, kevesebb ragaszkodással és több bizalommal, kevesebb szorongással és több spontaneitással éljem az életemet.

Ezért tanítok. Hogy továbbadjam mindazt, amit az én életembe hozott és hoz nap mint nap a tánc. A tanításom legfőbb forrása pedig most is a saját gyakorlásom: egyedül, otthon és csoportban is, másokkal.

Én és a tánc
KATÁRÓL(4)
idétlenség-idegenség

Nem volt ez egy töretlen és magától értetődő kapcsolat. Sőt. Kamaszként teljesen le voltam vágva a testemről: emlékszem, ahogy a nővérem mellett állok a tükör előtt, aki próbál megtanítani, hogy kell rogyasztani a lábam és nyolcasokat leírni a csípőmmel, miközben én szörnyen bénának érzem magam és mesterkéltnek ezt az egészet – abba is hagytam gyorsan…

elkezdeni érezni a testemet

…aztán az önismereti csoportokkal mégis beszivárgott a tánc az életembe: 18-19 évesen gyanútlanul elmentem olyan elvonulásokra, ahol mellesleg táncoltunk. Ott tapasztaltam meg először, hogy a tánc mennyire  felszabadító tud lenni. Ott éreztem meg, hogy mennyi feszültség, mennyi elfojtott érzelem van a testemben – és azt is, hogy ezeket a mozgással ki is tudom engedni. 20 évesen a szorongásos depresszióra szedett gyógyszereket tettem le egy ilyen táncos blokk után.

KATÁRÓL(2)
Kata-5-Luna Buerger Photography-5417
szabadság

2005-től rendszeresen jártam Bajára transztáncra. Végtelen szabadságot találtam itt – és a vágyat, hogy azt éljem az életemben is, amit a táncban: hogy olyan szabadon önmagam lehessek.

transzformáció

2015-ben aztán megérkeztem a budapesti 5Ritmus közösségbe: a rendszeres táncok és a hosszabb műhelyek (meg az egyéni terápia) hatására tényleg kezdett bekúszni az a szabadság az életembe is, amit korábban csak a táncban tapasztaltam meg: az életem is radikálisan megváltozott azzal, ahogyan én változtam és kerültem egyre közelebb önmagamhoz.

KATÁRÓL2
megérkezés

Aztán megismertem a Movement Medicine-t, ami  számomra nagyon erős kombinációt hozott: a szabad tánc elemi ereje, a sámán bölcsesség, és a modern idegtudomány felfedezéseinek összhangját. Megtapasztalva a mély transzformációt, amit ez a gyakorlás hozott az életembe, 2022-ben elvégeztem a Movement Medicine tanárképzést. 

Emellett tanulok más modalitásokat képviselő tanároktól is, pl.  Adam Barley-tól (ZeroOne) és Emma Roberts-től (Shaping the Invisible).

Tanárok, akik leginkább inspirálták a táncos utamat:

Ya’acov Darling Khan, Susannah Darling Khan, Adam Barley, Silvija Tomcik, Rosie Perks, Emma Roberts, Yasia Leiserach, Fejér Péter(akihez Budapesten rendszeres órákra is járhattam Budapesten), és Brenner Mária (akinél minden elkezdődött, Baján).

Élettapasztalat

Annak, amit adni tudok a táncokon, nagy része nem a tanulmányaimból jön, hanem az életemből és annak tapasztalataiból:

  • dolgoztam színházi jegyszedőként és fényképárusként, büfésként és teniszpálya-recepciósként, voltam  önkéntes Olaszországban, tartottam kreatív gyerekfoglalkozásokat a Nemzeti Galériában, vizuális facilitáció tréningeket angolul és magyarul, cégeknek és gimiseknek

  • jártam az ELTÉRE magyar-angol szakra, aztán a Képzőművészeti Egyetemre 

  • férjhez mentem, 2 gyereket szültem (és szoptattam és hordoztam), aztán elváltam, békében

  • elkezdtem egy teljesen új típusú munkában, grafikus jegyzetelőként dolgozni 

  • 2013-ban alapítottam egy saját céget (remarker.hu), amiben azóta is dolgozom grafikusként, vizuális facilitátorként

  • csapatot építettem fel – és aztán le

  • utaztam sokat, Hongkongtól Kaliforniáig: munka miatt is, tánc miatt is

  • sok önismereti módszerrel dolgoztam sok-sok éven át: bodywork, pszichodráma, jóga, családállítás, egyéni terápia, Gestalt-terápia, szomatikus hang-munka stb.

És közben folyamatosan dinamikus egyensúlyozásban vagyok mindenféle tengelyek mentén: munka és pihenés, család és önmegvalósítás, praktikus tennivalók és spirituális magasságok, pénzkeresés és szenvedély, rajzolás és tánc, énidő és kapcsolódás…

Most, hogy a fiaim már kamaszok, és egyre önállóbbak, én is megérkeztem ide, hogy egyre nagyobb teret engedjek annak, ami a leginkább lelkesít, inspirál, élővé tesz: hogy már ne csak táncoljak, hanem  teret tartsak másoknak is, és megosszak valamit abból, ami az én életemet megváltoztatta.

Amiket formálisan is tanultam, egyetemeken, kurzusokon: 

magyar-angol (ELTE, Eötvös Collegium)

képgrafika, Magyar Képzőművészeti Egyetem

Coaching (Grow Group)

Embodied Listening (Susannah Darling Khan)

Movement Medicine tanárképzés

és számtalan más mozgásos és önismereti kurzus

Kata-4-Luna Buerger Photography-5394
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.