Scroll Top

A Dunánál

Egyre inkább megérint ennek a versnek egy-egy sora, ahogy egyre többször eszembe jutnak örömteli pillanatokban is az őseim.

Hogy a sok-sok küzdelemmel teli életüknek utólag is értelmet tudok adni azzal, ha boldog vagyok, ha értékelem az életet, amit kaptam tőlük.

És azzal is játszom néha, hogy megmutatom nekik is a szépséget, amit látok-hallok-átélek – vagyis inkább csak emlékeztetem magam, hogy rajtam keresztül ők is tapasztalják még mindig ezt a világot.

És persze táncolnak is velem, naná.

“Én úgy vagyok, hogy már száz ezer éve nézem, amit meglátok hirtelen. Egy pillanat s kész az idő egésze, mit száz ezer ős szemlélget velem.

Látom, mit ők nem láttak, mert kapáltak, öltek, öleltek, tették, ami kell. S ők látják azt, az anyagba leszálltak, mit én nem látok, ha vallani kell.

Tudunk egymásról, mint öröm és bánat. Enyém a mult és övék a jelen. Verset irunk - ők fogják ceruzámat s én érzem őket és emlékezem. (…)

Megszólítanak, mert ők én vagyok már; gyenge létemre így vagyok erős, ki emlékszem, hogy több vagyok a soknál, mert az őssejtig vagyok minden ős - (…)“József Attila: A Dunánál

Kapcsolódó írások

Clear Filters
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.